2011. június 15., szerda

Alternatív ülési lehetőség: gerincfájdalom ellen próbáld ki a labdát!

A helyes ülésmódról már annyi könyv jelent meg, hogy akár egy könyvtárat is megtölthetnénk velük. A betegbiztosítók, a baleseti biztosítók, az üzemorvosok, it munkahelyi balesetek megelőzéséért felelős személyek, a székgyártók és mások is számos kiadványt és tájékortatót állítottak össze, amelyekben a hátat kímélő ülőbútorok jellemzőit mutatják be.

Mostani ötletünkkel szeretnénk szó szerint ezekből a keretekből kiesni anélkül, hogy fennálljon annak a veszélye, hogy az ülésről is leesünk: illj csak rá egyszer egy ülő labdára.

Ezek a labdák a kereskedelemben a testmagasságtól függően 55-75cm átmérő között kaphatók. Csodálkozni fogsz, hogy milyen kényelmes és kellemes ezeken ülni. Ennek a labdának sok előnye van: lehetővé teszi a dinamikus ülést, ami azt jelenti, hogy a testhelyzetet állandóan változtatjuk. Az ülést a lábaddal stabilizálod, így egyúttal a lábakat is edzed és a medence is állandó kis mozgásokat végez. A felsőtestet pedig az izomzat aktivitása tartja egyenesen. így a labdán ülés a hátizmok erősítését is lehetővé teszi.

Ez persze nem jelenti azt, hogy nincs szükség kényelmes székekre, mert a labda, mint alternatív az is nagyon fontos, hogy a hátizmokat egy háttámla segítségével megpihentesd, de a labda egy nagyon hasznos ,játékos" kiegészítés lehet.

Ha nem akarsz rögtön „ajtóstól rontani a házba", ill. az irodába, először otthon próbáld ki a labdát. Ha az esti híreket végig tudod nézni egyenesen ülve a labdán, az első tesztet már nagyszerűen teljesítetted. Ugyanis ahhoz, hogy a labdán tartósan tudjunk ülni, már bizonyos nagyságú izomerő szükséges. Máris az edzés közepén vagy, ha megpróbálod magadat egyenesen megtartani, s hamarosan megtapasztalod, hogy egyre hosszabb ideig tudsz ezen a kényelmes aljzaton tartózkodni.

Ha azután már valódi ülőlabda-rajongó leszel (környezeted biztosan csodálni fog) akár néhány „tornagyakorlatot" is kipróbálhatsz a gerincfájdalom ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése