2012. május 24., csütörtök

Gerincproblémák

Az egyenes testtartás a gerinc és a rajta eredő izmok bonyolult együtműködésének eredménye. A csigolyák egymáshoz kis izületekkel kapcsolódnak, így egymáshoz képest is el tudnak mozdulni. A csigolyák között rugalmas porckorongok helyezkednek el, melyeknek regenerációs képessége a kor előrehaladtával csökken.

Csigolyaartózis
A csigolyák közti porckorongok a gyenge vérellátás miatt elfajulnak, ami a csigolyák felpuhulásával, oldalirányú kipréselődésével, majd elcsontosodásával jár.

Tünetek: A leggyakoribb tünet a hátfájás. Izületi és hátmerevség, a gerinc eldeformálódása, derék és fartáji fájdalom ( csípőartrózis ), isiász, lumbágó. Ha a nyaki és a deréktájéki szakasz is érintett, a csontkinövések nyomni kezdik az idegeket, zsibbadás, fájdalom és gyengeség jelentkezik a végtagokban.

Csigolyaartózis okai: A kiváltó ok a fizikai adottságok, az ismételt tartós terhelés, sérülések, endokrin- és anyagcserezavarok , az idős kor vagy az elhízás lehet.
Kezelése: kiegyensúlyozott életmód, mérsékelt fizikai terhelés és túlsúly esetén diéta. Az orvos gyógytornát, fájdalomcsillapítókat, nem szteroid tartalmú nemszteroid gyulladáscsökkentőket és fűző viselését írhatja elő. Bizonyos jól körülírt esetekben sebész beavatkozásra is sor kerülhet.

Megjegyzés: az esetek többségében a betegek állapota fokozatosan romlik és nagyrészüknél bizonyos fokú rokkantság alakul ki.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése