2012. május 24., csütörtök

A hátfájás ellenszere

Négy egyszerű gyakorlat az izmok ellazítására és hibás tartás kijavítására, és néhány javaslat a helyes tartás megőrzésére.

1. Feküdjünk hasra a padlóra összezárt nyújtott lábbal, majd a könyökünkre támaszkodva emeljük meg a mellkasunkat és emeljük meg a fejünket. Homorítsunk, tartsuk ki ezt a helyzetet amíg a fájdalom enyhül.

2. Ereszkedjünk négykézlábra, kissé emeljük meg a feneket és homorítsunk, de erőltetés nélkül. A hasizmok lazák. Tartsuk ki a helyzetet 10 másodpercig majd domborítsuk a hátunkat gömbölyűre, és maradjunk így újabb 10 másodpercig. Ismételjük öt-tíz alkalommal.

3. Feküdjünk hanyatt a földre, majd összezárt térdünket húzzuk a hasunkhoz, fogjuk át a kezünkkel és emeljük fel a fejünket. Ezt a gömbölyű helyzetet addig tartsuk ki, amíg érezzük hogy ellazul hátunk ágyéki gerincszakasza. Kiváló fájdalomcsillapító tartásmód.

4. Feküdjünk hanyatt, karok a törzsünkkel párhuzamosan nyújtott, lábunk térdben behajlítva, talpunk a talajon. Lélegezzünk be mélyen, majd emeljük meg a medencét a farizmokat megfeszítve, de ne homorítsunk. Kilégzés közben ereszkedjünk vissza a talajra. Hatszor 20 ismétlést végezzünk, egy-egy sorozat között pihenőt tartva.

5. A házimunkát mindig egyenes tartásban végezzük. Ennek érdekében álljunk kis terpeszbe, és ne összezárt lábbal. Ha valamit vállunknál magasabbra kell feltennünk, ne ágaskodjunk a tárgyal, hanem álljunk fel egy stabil zsámolyra vagy konyhai létrára.

6. A hátfájás ellenszere hogy ülőmunkához egy kényelmes, állítható támlájú széket használjunk, törzsünket tartsuk egyenesen, de kissé előre döntve. így nem feszülnek a nyakizmok.

7. Ha lehajolva foglalatoskodunk pl a kertben, ne hajladozzunk nyújtott lábbal hanem inkabb guggoló helyzetben ápoljuk növényeinket.

8. Alváshoz az ideális testhelyzet az úgynevezett vadászkutya póz. Az a lábunk, amelyik oldalon fekszünk, nyújtva a másik lazán behajlítva előtte pihen. Tökéletesen kilazítja a hát- és deréktáji izmokat.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése