2011. június 13., hétfő

A gerincfájdalom okai

Aggasztó, hogy a derékfájás többé már nem az időskor panasza. Korábban csak az idősebb embereknek fájt a derekuk, így megdöbbentő, hogy egyre fiatalabbak szenvednek kínzó derékfájásban. Már a gyermekkorban is emelkedik a kezelést és kivizsgálást igénylő gerincfájdalmak száma, s ez a tény vészharangokat kellene, hogy kongasson országszerte. Így a keresőképesség vagy a munkaképesség elvesztésében az első helyen lassan már nem a szívinfarktus vagy a rák áll, hanem a vezető helyet a gerinckárosodások veszik át. Németországban minden második leszázalékolási
kérelmet gerincpanaszok miatt adják be. Ez is arra utal, hogy a gerinc nemcsak az „első számú járványgóc a népesség körében" és ezáltal mindenkit fenyeget, hanem az egészségügyi ellátásban milliárdos kiadásokat jelent. S ez a tendencia ráadásul állandóan fokozódik. A legdrámaibb emelkedés az iparilag legfejlettebb országokban tapasztalható. A megbetegedések leggyakrabban a munkaképesség csúcspontján lévő, negyvenes éveiben járó korosztályban fordulnak elő. Az élet folyamán kialakuló porckorong betegségek több mint kétharmada ebben az életkorban már gerincfájdalommal járó tüneteket okoz.

Jellegzetes, hogy a fájdalmak nem egyformán jelentkeznek az egész gerinc mentén, hanem két kiemelt helyre koncentrálódnak: a deréktájra, azaz az ágyéki csigolyák területére és másodsorban a nyaki gerincre.

Az összes gerincpanasz közel kétharmada az ágyéki csigolyák területén, deréktájon alakul ki.
A panaszok egyharmada tarkó- vagy fejfájás formájában jelentkezik. Az alig 2%-os arányban előforduló háti gerincszakasz okozta panaszok jelentősen háttérbe szorulnak. Ami a laikusok számára hihetetlennek tőnik, a beavatottak számára már kevésbé az. A gerinc a felépítése alapján testünk egyik legnagyobb terhelésnek kitett építőeleme. Csak a több mint 100 ízület és a több mint 200 izom együtt működése teszi lehetővé, hogy a gerinc részben védő szerepet lásson el, részben pedig egészen rendkívüli mozgást biztosítson számunkra. S amilyen összetett a gerinc felépítése, olyan sokfajta oka lehet a gerincfájdalomnak is: több, mint 500 ilyen okot tartanak nyilván.
A gerinc túlterhelése nem szerepel a statisztikák által nyilvántartott és panaszokat okozó súlyos gerincbetegség, pl. a reuma vagy a csigolyatörés között. Ez mindennapos jelenség, ami az összes megbetegedések közel 80%-át jelenti. Amilyen sokfajta ok lehetséges, olyan eltérőek a kiváltott gerincfájdalmak is: leggyakoribb a tompa, igen nehezen lokalizálható húzó gerincfájdalom. Ezzel szemben a jól behatárolható, nyilalló, szinte pontszerő fájdalom sokkal ritkábban fordul elő. Az ágyéki gerincszakasz területén kialakuló krónikus, alattomos fájdalmat lumbágónak hívjuk. A hirtelen gerincfájdalom részben pihenés után, vagy valamilyen megerőltetés, pl. kerti munka után is
felléphet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése