2011. június 15., szerda

Ne állj sokáig egy helyben kinyújtott lábbal!

Neked is feltűnt már, hogy ha feszes testtartással sokáig egy helyben állsz, előbb-utóbb érzed a derekad? Gerincfájdalmat? A hanyag testtartás csak néha okoz ilyen panaszt.

[Ha nyújtott lábakkal állunk, ami azt jelenti, hogy a térdízületünk is kinyújtott, esetleg túlnyújtott állapotban van, automatikusan fokozzuk az ágyéki gerincszakasz előredőlését (lordózisát). Ha a térdünket kissé behajlítjuk, ágyéki gerincszakaszunk kiegyenesedik és az előboltosulás ellaposodik.

Talán a bárpultos tudja a legjobban, hogy hogyan kell állni. Biztosan észrevetted már, hogy szinte minden bárban kb. 10 — 15 em magas, ún. fellépő (lépcsőszegély) található. Ez a fellépő arra szolgál, hogy az álló személy ne feszítse túl a térdízületeit, hanem váltakozva behajlíthassa bal és jobb térdét, ezáltal a derék kiegyenesedik, így hosszabb álláskor is elkerülhető az egyébként igen kellemetlen derékfájás. Adódik a kérdés, hogy egy ilyen egyszerű és olcsó fellépőt ugyan a bárokban használnak, de más egyéb helyeken, ahol szintén sokat kell állni, szinte mindig hiányzik. Tehát ha sokat kell állnod, használj ki minden lehetőséget, hogy az egyik lábad megemelhesd, legyen ez a szék keresztléce vagy egy lámpa pereme az utcán. Törekedj mindig arra, hogy az egyik térded behajlithasd. Lehetőleg ne feszítsd túl a térdízületed. A leiivetkező állófogadás alatt csak így kerülheted el a jellegzetes, mélyről feltörő derékfájást, gerincfájdalmat, lumbágót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése